Яка сумна пора року? Запитайте будь-якого перехожого, і він Вам відповість – осінь та зима. Але є люди, які мають більш пригнічені статки і в теплі пори року. Раніше ми вже докладно описували, які ж відмінності у справжньої депресії від осінньої нудьги.

Але фахівці в галузі психології та психіатрії також виділяють окремий синдром, який заслуговує на особливу увагу – сезонний афективний розлад (з англ. – SAD – seasonal affective disorder).

Що ж примітного у цьому захворюванні?Що відрізняє його від інших розладів? Почнемо з того, що виділяють 2 варіанти SAD – зимовий та літній, залежно від того, в яку пору року виявляються симптоми. Найбільш поширеним, за епідеміологічними даними, є зимовий варіант. Виразність симптомів саме зимового SAD більш тяжка, порівняно з літнім.

Дивно, але середній вік, у якому найчастіше спостерігаються клінічні прояви сезонного афективного розладу – 25 – 35 років. Превалює захворювання серед жінок, і тому теж є наукове обґрунтоване підтвердження. Незважаючи на те, що за останні роки в науковій літературі з’являються нові дослідження, присвячені даному типу розладів, і активно розробляються нові стратегії лікування, єдиної теорії, яка б уніфікувала причини хвороби, досі немає. Розглянемо найпоширеніші серед них.

Дефіцит «гормону щастя» – серотоніну. Абсолютний дефіцит серотоніну спостерігається у 85% населення період із жовтня по березень, що пов’язані з скороченням тривалості світлового дня. Серотонін синтезується в нашому організмі за достатньої кількості кальцію, рівень якого теж безпосередньо пов’язаний з рівнем інсоляції.
Хронічний стрес. Наша нервова система влаштована так, що при постійній перенапрузі виникає виснаження ліміту відновлювальних процесів. У певній точці «не повернення» всі поточні процеси спрямовані на аутоагресію та руйнування клітин. Підвищене виділення в кров гормону стресу – кортизолу – ініціює вищезгадані зміни, які визначають велику симптоматику розладу організму в цілому.
Зміна циркадних (добових) біоритмів. Цю теорію можна безпосередньо пов’язати з першими двома.

Фахівці також акцентують увагу на генетичній схильності. З більшою ймовірністю SAD зустрічається у людей, серед близьких родичів яких є психічні розлади.

Докладніше розглянемо критерії діагностики сезонного афективного розладу.

✔️Циклічність. Симптоми захворювання з’являються в одну і ту ж пору року – залежно від варіанта – у літні чи зимові місяці.

✔️Стійкі порушення сну – сонливість, відсутність відчуття бадьорості після відпочинку, ранні підйоми з порушенням денного та нічного сну.

✔️Зниження сексуального потягу у жінок, зниження потенції у чоловіків.

✔️Розлади апетиту – постійна потреба у швидких вуглеводах (солодкості, шкідлива їжа, газовані напої).

✔️Немотивований набір ваги (пов’язаний безпосередньо з попереднім пунктом).

✔️Загальні неспецифічні симптоми (у множині): ломота і біль у суглобах, головний біль, розлад травлення, часті вірусні та бактеріальні інфекції.

✔️Неврологічні прояви – зниження соціальної активності, апатія, зниження концентрації та працездатності. У важких випадках спостерігається суїцидальна схильність.

Ключовим моментом у постановці діагнозу SAD є саме чітка залежність симптомів від пори року.

Загальна стратегія лікування сезонного афективного розладу мають кілька основних напрямів, але можливість застосування тих чи інших методів, їх кратність і послідовність визначається кожному конкретному випадку захворювання.

Лікування SAD включає:

Світлотерапію. Саме з цією метою використовуються спеціально сконструйовані світлові кімнати або бокси з випромінюванням потужної інтенсивності денного світла. Багато досліджень підтверджує, що цей метод дозволяє досягти зниження вираженості клінічних симптомів вже через 5-10 днів застосування. На початку лікування світлотерапію застосовують регулярно щодня.
Максимальна природна інсоляція. Іншими словами – весь вільний час, по можливості, пацієнт повинен присвятити перебування на відкритому повітрі. Особливу увагу слід приділити пішим прогулянкам, плаванню, гімнастиці тощо.
Медикаментозна терапія. Застосування антидепресантів із групи селективних інгібіторів захоплення серотоніну (СІЗЗС) дозволяє досягти ефекту від лікування в короткі терміни. Максимальна результативність спостерігається за умови комбінації вищезазначених методів. Тетра- та трициклічні антидепресанти для лікування SAD протипоказані

Важливо розуміти, що лікування сезонного афективного розладу завжди комплексне, і вимагає залучення безлічі фахівців терапевтичного профілю. Нормалізація та підбір збалансованого харчування, корекція гормонального дисбалансу, лікування супутніх соматичних захворювань дозволяють скоротити тривалість немедикам

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *