трудоголик, саморазрушение
Трудоголик, саморазрушение

Пропадаєте на роботі? 5-6 чашок кави на день, голод і заспокійливі тільки для того, щоб дотримуватися дедлайнів? Вітаємо! Напевно, Ви найцінніший співробітник і начальство Вас цінує. А тепер підійдемо до головного питання – наскільки Ви любите себе?

За шкалою від 0 до 10 балів. Задумалися? Ось і перший тривожний дзвіночок. Трохи буде важко це усвідомити, але після прочитання цієї статті Ви точно переоціните ставлення до себе в цілому. І головне – перестанете руйнувати себе! То, як зупинити саморуйнування?

Саморуйнування – аутоагресія, аутодеструкція – різні терміни, які об’єднує головний сенс. Якщо Ви подумали, що йдеться лише про психологічний підтекст – це далеко не так, але така реакція дійсно формується як відповідь на потужний зовнішній подразник, що потенційно несе пряму загрозу життю людини.

Найчастіше аутоагресія формується внаслідок психотравмуючих подій різного характеру: фрустрація, особистісні конфлікти, фізичне та психологічне насильство – так чи інакше призводять до поступового запуску цього процесу. В основі аутогресії як психологічного феномена лежить соціальна дестабілізація в поєднанні з внутрішнім конфліктом. І є безліч проявів цього порушення, на яких ми й зупинимося докладніше.

– Наркотична, алкогольна або медикаментозна залежність. Будь-яка залежність – це усвідомлений вибір. Тому й позбутися її можна тільки лише зустрівшись із проблемою. У цьому випадку людина ясно розуміє, які наслідки можуть мати такі звички, але все одно продовжує впливати будь-якими способами. Іншими словами – намагається зробити самій собі ще гірше, щоб менш травматичними діями (на її думку) захистити себе від більш агресивних чинників (сильні стреси, втрата близьких, відсутність самореалізації тощо).

– Трудоголізм. Якщо Ви пропадаєте цілодобово на роботі, працюєте без відпусток і вихідних, і абсолютно не бачите нічого, крім цього – картина дуже сумна. Швидше за все Ви тікаєте від самого себе в покарання за щось. Фізична й емоційна втома дає змогу Вам тимчасово «забутися» про власні проблеми, але коли накотить після

– Екстремально агресивна поведінка. Проявляється в тому, що людина свідомо обирає заняття, які є загрозою не лише для власного життя, а й для громадськості. Швидка їзда на машині населеними пунктами, водіння в стані алкогольного сп’яніння, екстремальні види спорту – явні ознаки аутодеструктивного розладу.

– Залежність від партнера або близької людини. Якщо Ви в буквальному сенсі жити не можете без чоловіка/дружини, або когось іще, чекаєте на схвалення або похвалу від коханої людини – час замислитися над тим, чому ж Вам так некомфортно самим із собою. Причини такої «антипатії» до самого себе іноді дуже непросто витягнути назовні, навіть із професійною допомогою.

– Байдужість до фізичного стану. Ігнорування серйозних хвороб чи травм, тривожних симптомів і порушення в роботі власного організму – всі ці ознаки також є наслідком аутоагресивної поведінки. Людина, яка страждає на саморуйнування, ніколи не усвідомлює рівня критичності цієї ознаки. Іноді наслідки можуть бути фатальними як для особистості, так і для оточуючих людей.

– Розлад харчових звичок – булімія, анорексія, переїдання – ці прояви саморуйнівної поведінки зустрічаються найчастіше. Адже ми всі звикли «заїдати» свої емоції, і часто не помічаємо, як це поступово входить у звичку.

– Фізична відраза до самого себе. Постійне невдоволення станом зовнішності, акцентування уваги тільки на недоліках, заподіяння різних каліцтв – дуже важкі симптоми деструктивної поведінки. Професійна допомога в цьому випадку має бути комплексною та індивідуально орієнтованою. Насамперед – оголюємо причини неприйняття себе і працюємо з психологічними блоками.

– Надмірні фізичні навантаження. Легкі заняття спортом – чудовий спосіб підтримати фізичне та емоційне благополуччя. Але коли навантаження з кожним днем стають дедалі серйознішими і позбутися цієї нав’язливої звички дуже важко, стрес-лімітуючі системи організму перебувають на межі. Відбувається перехід у фазу виснаження.

А тепер ще раз повернемося до початкової оцінки. Наскільки Ви любите себе? Впевнена, що після ознайомлення з вище представленою інформацією Ви точно поглянули на ситуацію під іншим кутом. Дуже складно не перейти ту тонку межу, коли процес буде складно зупинити. Знадобиться чимало ресурсів, щоб відновити самого себе. Прийняти, полюбити і захоплюватися. Цінувати і плекати, незважаючи ні на що. Просто пам’ятайте: єдина людина, з якою доведеться прожити все життя – це Ви самі.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *